Visuomenės krizė verčia bėgti į kalnus

„Parduodamas kaimas. 30 hektarų dirbamos žemės, keturi gyvenamieji namai su ūkiniais pastatais. Netoliese yra pilies griūvėsiai, romaninio stiliaus bažnytėlė. Puikiai tinka kaimo turizmui ar ekologinei žemdirbystei vystyti“. Tokio ar panašaus turinio skelbimų Ispanijos spaudoje pasirodo vis dažniau. Nuo kelių šimtų tūkstančių iki
milijono litų ir jūs žavingo kaimelio Pirėnų kalnuose savininkas. Tiesa, prireiks nemažai pastangų ir laiko, kol nuo viduramžių perlo nupūsite laiko paliktas dulkes. Naujakurį pasitinka krūmuose skendinčios sodybos kiaurais stogais ir žiojėjančiomis langų kiaurymėmis. Žmogaus balsas čia neskamba jau trisdešimt metų, o vieninteliai gyvi sutvėrimai lizdus susisukę paukščiai.

Vaiduokliais virtę kaimai atgimsta

Ekonominis Ispanijos stebuklas nepaliauja stebinti, šalis per paskutinius keturiasdešimt metų pasikeitė neatpažįstmai. Buvęs skurdus agrarinis kraštas dabar viena pirmaujančių Europos ekonomikų, o kalnų piemenis pakeitė greitaisiais traukiniais tarp Barselonos ir Madrido važinėjantys vadybininkai. Spartus ūkio augimas ir šalies modernizacija suteikė ispanams iki tol neregėtą gyvenimo komfortą, tačiau sudavė stiprų smūgį tradicinim kaimui. Šiandien kalnuotose ir atokiose šalies vietovėse priskaičiuojama iki trijų tūkstančių apleistų ir negyvenamų kaimelių. Dar visai neseniai pasmerkti visiškai užmarščiai, papūtus naujiems vėjams, dalis jų jau kyla naujam gyvenmui. Nepakeliamas miesto triukšmas, neįperkamas būstas, aplinkos užterštumas ar tiesiog kitokio gyvenimo formų paieškos tai tik kelios priežastys, kurių vedini vis daugiau Ispanijos didmiesčių jaunuolių išvyksta gyventi į atokią provinciją. Pradedantys dailininkai, rašytojai ar ekologistai atsisveikna su miestu ir ieško prieglobščio gamtoje. Nusivylimas moderniu gyvenimu įgauna vis masiškesnes formas ir jau turi savo pavadinimą - naujųjų sodiečių judėjimas. Namai ištuštėjusiuose kaimuose perkami, nuomuojami, o dažniausiai tiesiog užimami. Netgi norint, dažnai neįmanoma surasti tikrųjų savininkų, pamiršusių apie savo griuvėsiais virtusią nuosavybę ir jau kelias dešimtis metų gyvenančių mieste.

Pirmasis žingsnis nelengvas

Antonia Vazques viena iš grupės gydytojų praktikuojančių alternatyvią mediciną svajoja apie galimybę dirbti ir gyventi gamtoje. „Galvojame pirkti kaimą, ten gyvensime ir kviesime žmones atsigauti tiek fiziškai tiek dvasiškai“. Moters svajonę įkurti netradicinį sveikatingumo centrą kol kas stabdo tik bendraminčių paieškos, kadangi drąsioms idėjoms, pasak jos, pinigų visada trūksta.

28 metų Javieras savo svajonę jau įgyvendino. Prieš pusę metų palikęs darbą ir tėvų namus Barselonoje jis kartu su žmona ir vienerių metų sūnumi apsigyveno vaizdingame kalnų slėnyje. „Apsisprendimas brendo pamažu, buvome užkietėję miestiečiai, todėl priimti lemiamą sprendimą buvo nedrąsu“, pasakoja vaikinas. Jaunoje šeimoje atsiradęs vaikas ir noras, kad mažylis augtų sveikoje aplinkoje, privertė porą paskubinti naujų namų paieškas. „Nors pasiūla atrodytų nemaža, tačiau surasti nebuvo lengva. Norėjome vietos, kuri būtų nutolusi nuo civilizacijos, turėtų vandens ir derlingos žemės“ prisimena jaunieji tėveliai. Jiems su sodybos savininku pavyko susitarti, kad penkerius metus mainais už nemokamą pastogę sutvarkys aplinką ir prižiūrės namuką.

Sunkumai įveikiami

Pasak Javiero, didžiausias gyvenimo kaime išūkis yra pats gyvenimas. Daugeliui atvykėlių, tai naujas, visiškai nepažįstamas pasaulis. Drąstiški pokyčiai kasdieninėje rutinoje neišvengiami. Pripratę prie triukšmo, miestiečiai absoliučioje tyloje dažnai jaučiasi pasimetę. Trikdo ir vienatvė. „Kartais pagalvoju, kaip malonu būtų prasieiti judria gatve, pasidairyti į žmonių veidus, pasiklausyti šurmulio mėgiamoje kavinėje“, neslėpdamas ilgesio miestui pasakoja Javieras, bet iškart prisimena, kad apsuptas daugybės žmonių, dažnai jautėsi dar vienišesnis. Atsiradusį laisvo laiko perteklių, ypač šaltuoju metų laiku, taip pat išmoko prasmingai panaudoti. „Iš naujo atrandu turtingą knygos pasaulį , pradėjau domėtis astronomija. Žvaigdės gyvenant kalnuose arti kaip niekur kitur“ šypsosi naujasis sodietis. Problemų, su kuriomis susiduria naujakuriai, Javieras nelinkęs sureikšminti. Visus nepatogumus atsveria gyvenimo kaime privalumai: galimybė praleisti daugiau laiko su šeima, žinojimas iš kur atkeliauja maistas ant tavo pietų stalo, proga iš naujo pažinti save. „Mieste turėjau daugybę „aš“. Vienas namuose, kitas darbe ar draugų rate. Kaime esu „vienintelis“ ir šis atradimas maloniai stebina“.

Miestas visada šalia

Kadaise buvęs asketiškas, gyvenimas izoliuotame kalnų kaimelyje paskutiniais metais tapo kur kas patogesnis. Saulės baterijos aprūpina reikiama elektros energija, o dėka palydovinio ryšio atsiranda galimybė jungtis prie interneto, taip nenutraukiant ryšių su išoriniu pasauliu. Virtualioje erdvėje egzistuoja daugybė svetainių ir forumų, kur buvę miestiečiai mokosi žemdirbystės paslapčių, keičiasi patarimais, propoguoja alternatyvų gyvenimo būdą. Paklaustas iš kur gauna gyvenimui reikalingų grynųjų pinigų, Javieras paaiškina, kad kaip ir kiti bendraminčiai truputėlį užsidirba ekologiniuose turgeliuose pardavinėdami pačių išaugintas daržoves, vasarą ketina rengti stovyklą vaikams.
Naujieji sodiečiai dažnai buriasi į teatro ar cirko grupes ir Ispanijoje populiarių miestelių švenčių metu užsidirba rengdami įvairius gatvės pasirodymus ir vaidinimus. Išmokę tradicinių liaudies amatų, jaunieji meistrai viduramžių stiliaus mugėse pardavinėja smulkius papuošalus iš kaulo ar medžio, pintines ar molinius indus noriai perka užsienio svečiai. Užsimantys kaimo turizmu taip pat nusiteikę optimistiškai, kasmet vis daugiau ispanų vietoj cementuotų šalies papludimių poilsiui renkasi kalnus ir mišką. Paklaustas ar nusiteikęs praleisti likusį savo gyvenimą kaime, Javieras nesutrinka. „Žinau, kad vieną dieną sugrišiu į miestą, jis mano kraujyje, bet kol kas esu laimingiausias žmogus pasaulyje ir nieko keisti nenoriu“ .
'vilniaus diena', priedas 'Turtas'

0 comments:

Nori gauti naujienas elektroniniu paštu?:

  © Blogger template 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP