Skolingas? Pasistengsim, kad mirtum iš gėdos

Telefonai kaista nuo skambučių, triūsia vadybininkai, patenkinti rankomis trina vadovai. Tikra klientų ataka. Šimtai kasdien sudaromų sutarčių gražiai sugula į lentynas. Skubiai priimami papildomi darbuotojai. Auganti rinka ir daug žadanti ateitis. Ne, tai ne praeitis, kai ekonomika augo, o krizinė dabartis.

Krizė – nuostabi naujiena, o recesija dar puikesnė. Ispanijos ekonomikos laivui beviltiškai grimztant, šalyje klesti skolų išieškojimo tarnybos. Sėkmės olimpe – netradicinės ir ekscentriškos firmelės, pyrago dalį siekiančios atsiriekti dėl savo drąsos ir įžūlumo.

Keistas nemalonumų pranašas

Siaura gatvelė Barselonoje. Iš mažo įmantriai dekoruoto automobilio išlipęs pusamžis žmogelis velkasi fraką, pasitaiso peteliškę ir dedasi ant galvos aukštą cilindrą. Tvirta eisena, gedulinga veido išraiška, o rankose lagaminas su dideliu firmos logotipu. Prie įėjimo į nedidelę kirpyklą stabteli. Mindžiukuoja, atrodo, kad siekia atkreipti praeivių dėmesį.

Kai atrodai taip keistai, visiškai nesunku – pro langus jau šaudo skvarbūs budrių pensininkų žvilgsniai. Spektaklis prasideda. Kaimynų ir viduje esančių klientų akivaizdoje kirpyklos savininkas bus sugėdintas, subtiliai išjuoktas ir tokiu būdu paragintas nedelsiant grąžinti savąsias skolas.

Prireikus, rytoj vėl bus sugrįžta ir vėl įkyriai priminta. Pietūs kavinėje, savaitgalis kine, visur, kur tik pasirodys skolininkas, atsiras ir frakuotasis žmogelis. Neatstos, kol negaus savo – čekio su įrašyta skolos suma.

Išnaudoja tradicines vertybes

Naudojamasi galingiausiu ginklu – gėda ir viešumu. Šalyje, kurioje klesti vyriškumo kultas, o asmens garbė yra pamatinė vertybė, būti pažemintam juokingo persirengėlio – blogiausia, kas gali nutikti.

Šis fraką vilkintis vyras dirba ispanų įmonėje "El Cobrador del Frac" ("Frakuotas rinkėjas" – isp.). Į bendrovę, padedančią atgauti skolas, kreipiasi daugiausia smulkios ir vidutinės statybų įmonės, kurioms gyvybiškai svarbūs vėluojantys atsiskaitymai.

Iki trečdalio sumos siekiantys komisiniai jų negąsdina. Krizė ir noras išlikti verčia skubėti. Be to, gyvybiškai svarbu išvengti ilgo ir pragaištingo bylinėjimosi teismuose. Logika paprasta, kas neatgaus pinigų dabar – atgaus per vėlai, ne viską arba netrukus nebebus iš ko atgauti.

Daugiau nei dvidešimties metų patirtis ir nuolatinis spaudos dėmesys dėl idėjų naujumo bendrovę "Frakuotas rinkėjas" pavertė ypač žinoma skolų išmušinėtojų lydere. Atstovybės didžiausiuose Ispanijos miestuose ir Portugalijoje, daugiau nei 500 darbuotojų, įmonės paslaugomis besinaudojančios žinomos tarptautinės bendrovės neleidžia dvejoti – tai rimtas verslas, nors kartais ir primena pokštą.

Giesmės pažadina sąžinę

"Anksčiau rinkome aukas vargšams, dabar ateiname, kad sumokėtum tai, ką esi skolingas" – vadovaudamiesi šiuo šūkiu į darbą skuba pranciškonų vienuoliais persirengę vyrai. "Monasterio del cobro" ("Mokėjimų vienuolynas" – isp.) yra antra pagal dydį bendrovė Ispanijos netradicinio skolų išieškojimo versle.

"Planas 24 valandos" – efektyviausia siūloma paslauga. Visą parą grigališkąjį choralą giedančių vienuolių persirengėlių palyda ne vieno skolininko veidui suteikia raudonio ir priverčia išrašyti čekį. Vyrų balsai sėkmingai skambėjo tokiose vietose kaip Madrido savivaldybė, Mursijos universitetas ir t. t.

Dėl pasirinktos taktikos verslininkai kol kas nesusilaukė jokios oficialios Bažnyčios reakcijos.

Verslas klesti

"Surinkėjas Zoro", "Skolininko sąžinė", "Nemokančiojo šešėlis" – skambiai pasivadinusios įmonės dygsta Ispanijoje kaip grybai po lietaus.

Kopijuodami pasiteisinusią sėkmės formulę, sumanūs verslininkai ją praturtina naujais lupikų personažais – dūdmaišius nusikaltusiųjų biuruose pučia netikri škotai, į verslo susitikimus ateina rožinės panteros, cirko klounai rodo grimasas skolininko klientams.

Viena naujausių idėjų šiame versle – technologinis spaudimas. Pirmą operacijos dieną kas valandą siunčiamas pranešimas faksu, antrą – kas pusvalandį, trečią – jau kas penkiolika minučių. Jei ir toliau skola nesumokama, pranešimas siunčiamas nenutrūkstamai, nuolatos skambinama.

Taikiklyje atsidūrusi bendrovė iš esmės blokuojama. Tenka mokėti.

Kas apgins skolininką?

Krizė augina ne tik skolų išieškotojų gretas, daugėja ir skolininkų gelbėtojų, žinoma, už atitinkamą atlygį. Kas geriau apgins persekiojamąjį jei ne ankstesnis persekiotojas?

Grupė buvusių "frakuotųjų" neseniai susibūrė į įmonę, kurios tikslas, kaip pati skelbia, – sustabdyti netolimos praeities savo bendražygių išpuolius.

"Mūsų pranašumas – reikalo išmanymas, – rašoma bendrovės "El defensor del moroso" ("Vangiojo gynėjas" – isp.) tinklalapyje. – Žinome virtuvę, nes patys joje sukomės. Pažįstame metodus, nes patys juos taikėme."

"Frakuotieji" yra buliai, kai jie peržengia liniją, ateiname mes", – savo tinklaraštyje rašo bendrovės įkūrėjas ir direktorius Pablo Comacho.

Dažnai vienintelis efektyvus būdas pričiupti įžūlius persekiotojus – pasitelkti įstatymus, ginančius asmens privatumą. Kai pažeidžiamos skolininkų šeimos narių teisės į asmens orumą, kai pasikėsinta į konfidencialius asmens duomenis, gynėjams atsiranda galimybė "frakuotuosius","vienuolius" ar "zoro" skųsti teismui ir reikalauti kompensacijų.

Ratas užsidaro: jei pavyks prisiteisti, bus sumokėti komisiniai gynėjui, o kompensacija padės grąžinti skolą. Kartais gali laimėti visi.

0 comments:

Nori gauti naujienas elektroniniu paštu?:

  © Blogger template 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP